dijous, 5 de maig del 2016

EL CONTE









TEMA- 7

El conte és un text narratiu que es distingeix dels altres del mateix gènere         (novel·la, rondalla, notícia, llegenda, etc.) perquè reuneix les característiques següents:

* És d'extensió curta.
* Sol descriure una única situación, poc complexa.
* Dóna pocs detalls dels personatges, que viuen un crisi simple.
* Hi preval l'acció, que de seguida encamina el lector cap al desenllaç.
* Els temps són limitats i els espais reduïts. 



El narrador fa servir expressions, girs i recursos que són més propis de l'ús oral de la llengua que no pas de l'escrit. En un conte, el tema és la idea central o el sentit últim que ens vol transmetre l'autor. Gairebé mai no el trobem explícit dins la narració, sinó que se'n desprèn quan l'hem acabat de llegir. L'argument és l'encadenament dels fets o de les accions que donen suport a la narració.








EL TEXT NARRATIU: EL CONTE.

CONCEPTE
El text narratiu serveix per explicar-nos unes accions o uns fets, que poden ser reals o imaginaris, i que es desenvolupen en un temps i en un espai determinats. Aquests fets estan relacionats entre si i constitueixen una història.

TÍTOL
El títol d'un conte o d'una novel·la és el nom que se li posa, i va imprès al principi, o bé en la coberta del llibre. El títol ha de ser atractiu perquè ens anima a llegir el conte o la novel·la, per això sol fer referència a l'element de la història que resulta més interessant: l'escenari, els personatges, el nus, el desenllaç o la moralitat.

ESTRUCTURA
El relat o la narració és un tipus de text narratiu. El relat està estructurat, bàsicament, en tres parts:

La presentació, el plantejament o l'inici. Ens diu a quin lloc i a quina època se situen els personatges que surten a la història. També ens introdueix la qüestió o el problema que desencadenarà la història.

El nus. Ens explica com es desenvolupen els fets que constitueixen la història. És la part més llarga del relat.

El desenllaç o final. Ens dóna la solució de la història, és a dir, ens explica de quina manera s'acaba.

TIPUS DE RELATS
Relat realista:
Els fets que ens explica un text narratiu poden ser reals o versemblants, és a dir, que poden semblar reals. Exemple: la crònica i la notícia.

Relat fantàstic:
Els fets poden ser fabulosos o inversemblants, és a dir, de cap manera podrien ser reals. Exemple: La rondalla i la faula.
PERSONATGES
Els personatges són un dels elements bàsics del text narratiu. En un relat en poden sortir molts o pocs.
Normalment hi ha:
Un personatge principal, o més d'un.
Uns personatges secundaris.

El personatge principal.
És a dir, el protagonista, condueix l'acció i surt, pràcticament, al llarg de tot el relat. És el personatge del qual se'ns dóna més informació.

Els personatges secundaris.
Són la resta de personatges que apareixen a la narració. Solen participar només en una part del relat. D'aquest personatges no se'ns dóna tanta informació.

TEMPS
L'acció es desenvolupa en un temps determinat. Per això no poden aparèixer ni situacions ni objectes ni personatges que no siguin propis del temps en què transcorren els fets.
Moltes vegades, l'autor/a canvien l'ordre cronològic dels fets per tal de crear intriga i donar la informació important en el moment oportú.

Expressions temporals: En un relat, les expressions temporals com ara ahir, abans-d'ahir, l'endemà, ...faciliten l'organització de la història perquè situen els fets uns al davant o darrere dels altres, i permeten als lectors i lectores reconstruir l'ordre cronològic dels fets.

ESPAI
Els fets explicats sempre tenen lloc en un entorn físic. Aquest espai pot ser anomenat, simplement, o bé pot ser descrit de manera acurada.La descripció d'un lloc sol començar explicant com és o on està situat, i tot seguit ens informa de com són les parts més importants i també com són alguns elements pròxims.

Expressions de lloc: Per situar exactament els diferents elements fem servir expressions de lloc, com ara d'una banda, a l'esquerra, a dalt, ...; i per dir com són aquests elements usem adjectiu (pelat, alt, ...), comparacions (tan fondo que feia feredat de mirar) i altres expressions.

NARRACIÓ EN 1ª PERSONA O EN 3ª
Narració en 1ª persona.
El narrador n'és un dels personatges, utilitza verbs, determinants possessius i pronoms personals en primera persona.
Ex: El dia que vaig anar al col·legi amb la caçadora del meu germà ...
Narració en 3ª persona.
És la que explica un narrador des de fora, utilitzant verbs, determinants possessius i pronoms personals en tercera persona.

Ex: El dia que va anar al col·legi amb la caçadora del seu germà ...


ESTRUCTURA DELS CONTES. ACTIVITATS SOBRE ELS CONTES.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada